Pillars of Peace - België

Lede situering 

Lede is een Oost-Vlaamse gemeente met meer dan 19.000 inwoners en sinds 1977 samengesteld uit de vroegere gemeenten: 

- Impe  

- Lede 

- Oordegem 

- Smetlede 

- Wanzele 

- wijk Papegem 

Door haar centrale ligging ten opzichte van belangrijke centrumsteden, en de goede verbindingen met deze steden, is de gemeente uitgegroeid tot een belangrijk woongebied waarbij het behoud van het landelijke karakter centraal staat. 

In Lede is elke dag iets te beleven. Talrijke verenigingen zijn actief op allerlei domeinen waardoor er voor elk wat wils is. Combineer dit met onze waardevolle stukken groen, en je hebt elke dag een goede reden om er op uit te trekken.  

Verbroedering Lede - Mesen 

Het “Koninklijk Gesticht van Mesen” heeft zich zowel in Mesen als in Lede gevestigd gedurende een bepaalde periode. Zij zorgden voor de weeskinderen van oorlogsslachtoffers. Bij het begin van de 1e Wereldoorlog hadden de mensen van het Gesticht wegens oorlogsdreiging Mesen verlaten. Zij konden na de oorlog niet meer terugkeren want alles was platgebombardeerd. Zo zijn zij terechtgekomen op het groot domein in Lede (van 1919 tot 1970). 

Precies 100 jaar nadat de Stichting Mesen een leegstaand klooster aankocht op het domein Markizaat hebben Lede en Mesen in 2019 hun jumelage bekrachtigd.  

Pillars Of Peace 

De Leedse steen komt uit het voormalige kasteel van Mesen en staat symbool voor verbondenheid, vriendschap en samenwerking.  

Op de site staat ook het vredesmonument, een ontwerp van beeldhouwer Jean-Luc Bertel en kreeg de naam “Het Gebaar”. Op de zijkant van het kunstwerk staat volgend symbolisch gedicht: 

" Een gebaar 
een teken 
een groet 
een brug naar elkaar 
om over te steken 
als ’t moet " 
J.L.Bertel  

Vredesmonument “Het gebaar”. 

 Consolidaat Markizaat. 

 Kasteel van Mesen – archief Hubert Topke.