Bezienswaardigheden

ED 3Bij Wet van 19 juli 1985 verkreeg Mesen opnieuw de stadstitel en is dus met iets minder dan duizend inwoners en een totale oppervlakte van 358 hectare de kleinste stad van België. In 1057 richtte gravin Adela van Frankrijk er een klooster voor Franse edeldames op. In 1776 schafte de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia het klooster af en richtte er een onderwijsinstelling op voor wezen. Deze instelling heette officieel "het Koninklijk Gesticht van Mesen". Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Mesen, met uitzondering van de crypte, totaal verwoest. De wederopbouw duurde jaren, maar het gaf Mesen zijn huidig karakteristieke uitzicht.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

HET TOERISTISCH INFOPUNT (TIP) MESEN

Het startpunt voor elk bezoek aan de kleine vredestad. Een bezoekerscentrum waar je alle info krijgt rond de geschiedenis van de stad Mesen, met een sterke nadruk op de Eerste Wereldoorlog. Het TIP  bevindt zich in het voormalig stadhuis, een beschermd pand die een voorbeeld is van wederopbouw architectuur. Het TIP bevat heel wat stukken uit de collectie van het het vroegere museum.  Meer info vind je hier

HET IERSE VREDESPARK
Dit Vredespark werd ingehuldigd op 11 november 1998 door de Ierse presidente Mary McAleese, in aanwezigheid van H.M. Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië en Z.M. Koning Albert II van België. De toren symboliseert enerzijds de herdenking van alle soldaten van het Ierse eiland die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog en anderzijds het streven naar verzoening tussen alle inwoners van het Ierse eiland.

HET NIEUW-ZEELANDS MONUMENT
Deze witstenen obelisk werd opgericht ter nagedachtenis van de Nieuw-Zeelandse soldaten die hebben gevochten of zijn gesneuveld tijdens de slag van Mesen op 7 juni 1917.Het park werd op 1 augustus 1924 ingehuldigd door Z.M. Koning Albert I. Op deze site zijn ook nog 2 Duitse bunkers bewaard.

HET LONDON SCOTTISH MONUMENT (WIJTSCHATE)
Dit monument, ingehuldigd door Z.M. Koning Albert I in mei 1924, werd opgericht ter nagedachtenis van de Slag van het London Scottish Regiment (30 oktober 1914-3 november 1914) waarbij het Regiment 394 manschappen verloor op een totaal van 700. De Brits-Amerikaanse filmster Ronald Colman die deel uitmaakte van deze sectie, werd tijdens deze slag gewond.

zicht op kerkDE SINT-NIKLAASKERK
Het kerkgebouw, met de koepelvormige toren die reeds van ver te zien is, werd in 1928 heropgebouwd maar dateert reeds van 1057. De kerk diende oorspronkelijk als abdijkerk voor het klooster van de orde van Sint-Benedictus en werd opgericht door Gravin Adela van Frankrijk. De geelkoperen kroonluchter (met een diameter van 1,94m) en de wandlampen werden ontworpen en geschonken aan de kerk door dhr. Otto Meyer, overlevende van de slag van Mesen en Duits oud-strijder.

DE CRYPTE
Deze Romaanse crypte uit de 11de eeuw is het enige geklasseerde monument van Mesen. In de crypte bevindt zich een gedenkplaat ter ere van Gravin Adela van Frankrijk. De crypte werd in 1931 in haar oorspronkelijke staat hersteld. Gravin Adela was de dochter van Robert de Vrome (koning van Frankrijk), echtgenote van Boudewijn V (graaf van Vlaanderen) moeder van Mathilda (koningin van Engeland) en dus "stammoeder" van het Britse koningshuis.

DE VREDESBEIAARD
De vredesbeiaard telt momenteel een 50-tal klokken. De eerste vredesklok (141 kg) werd op 17 mei 1985 gezegend door paus Johannes Paulus II. Op 1 juni 1986 werd de vredesbeiaard ingehuldigd. De beiaard speelt om het kwartier hymnen en volkse muziek uit de naties die betrokken waren in Wereldoorlog I.

CWGC KERKHOVEN

MESSINES RIDGE BRITISH CEMETERY
Op deze begraafplaats liggen 1.503 soldaten begraven, waaronder 985 Britten, 322 Australiërs, 115 Nieuw-Zeelanders en 56 Zuid-Afrikanen, allen gesneuveld in 1914 - 1918. Slechts 549 lichamen konden geïdentificeerd worden. Op deze begraafplaats bevindt zich ook het Messines Ridge Memorial to the Missing, een gedenkteken met de namen van 840 vermiste Nieuw-Zeelandse soldaten, gevallen in en om Mesen in 1917 - 1918.

BETHLEMRK2EM FARM EAST CEMETERY
Deze begraafplaats telt 43 graven, waarvan 42 van Australiërs en één van een Britse soldaat, allen gesneuveld in 1917. Dit kerkhof staat bekend als een van de kleinste Gemenebestkerkhoven in de Westhoek. Op de Betlehemhoeve verbleef van december 1914 tot februari 1915 de toen 25-jarige Duitse korporaal Adolf Hitler. Hij maakte toen onder andere een waterverfschilderij van de ruïnes van de St. Niklaaskerk. Een kopie van dit werk bevindt zich in het Geschiedkundig Museum van Mesen.

BETHLEEM FARM WEST CEMETERY
Deze begraafplaats telt 166 graven, waarvan 24 van Britten, 114 van Australiërs en 26 van Nieuw-Zeelanders, allen gesneuveld in 1917. Op dit kerkhof ligt ook een gesneuvelde Britse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog begraven.

MESEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

16de en 36ste Div in Wijtschate 1917De eerste slag om Mesen vond plaats tussen 30 oktober en 3 november 1914, beter gekend als de slag van het London Scottish Regiment. De tweede slag om Mesen vond plaats op 7 juni 1917, ook de Mijnenslag van Mesen genoemd. Op deze dag ontploften 19 mijnen, met een totaal van 409.688 kg explosieven, onder Duitse stellingen. 25.000 Duitse en 17.000 Britse soldaten kwamen hierbij om het leven. In april 1918 werd Mesen terug door de Duitsers heroverd om dan definitief op 28 september 1918 bevrijd te worden door de Australiërs.

TOERISTISCH ARRANGEMENT

In Mesen bestaat de mogelijkheid om een halve daguitstap voor groepen te organiseren. Tijdens deze uitstap kan een keuze gemaakt worden uit de verschillende bezienswaardigheden in Mesen die dan onder begeleiding van een gids bezocht worden in een voor - of namiddag naar keuze. Voor meer informatie of reservatie kan steeds de Dienst Toerisme van Mesen gecontacteerd worden.

Toerisme

Markt 22
8957 Mesen
toerisme@mesen.be