Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker


gepubliceerd op 16/01/17

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker blijft sterke resultaten boeken

Alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging met stoelgangtest van het Centrum voor Kankeropsporing. 63,4% van de Vlamingen laat zich preventief onderzoeken op dikkedarmkanker.

Dokters vinden meer kankers in een vroeg stadium

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker heeft zijn start niet gemist: in 2014 werden maar liefst 21% meer dikkedarmkankers gevonden dan in 2013 (5.463 diagnoses in 2013 en 6.605 diagnoses in 2014, cijfers van Stichting Kankerregister). Men vindt vooral meer dikkedarmkankers in een vroeg stadium bij 56 tot en met 74-jarige Vlamingen die werden uitgenodigd vanaf eind 2013. Doordat men meer kankers vroegtijdig vindt, is deze kanker nu ook bij mannen in Vlaanderen niet meer de derde, maar de tweede meest voorkomende kanker, na prostaatkanker. Bij vrouwen is dikkedarmkanker nog steeds de tweede meest voorkomende kanker, na borstkanker. Dokter Patrick Martens: “Deze cijfers tonen aan dat het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen werkt: we vinden meer vroegtijdige kankers, waardoor de behandeling vaak minder ingrijpend is en de

genezingskansen ook een stuk hoger liggen. Dit bevolkingsonderzoek werpt dus zeker zijn vruchten af. Jammer dat we niet iedereen bereiken, want dan zouden de cijfers nog beter zijn.”

Hoe is de situatie in Mesen?

In Mesen laat 57,8% van de inwoners van 56 tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken. Dat betekent dat 42,2 % van de mannen en vrouwen in de doelgroep zich niet preventief laat onderzoeken. Daarom een warme oproep: krijg je de uitnodiging in de bus, neem dan de stoelgangtest af en stuur de enveloppe gratis op.

Bekijk jouw gegevens over de bevolkingsonderzoeken naar kanker:

Ben je tussen 56 en 74 jaar en wil je weten wanneer jij je uitnodiging krijgt? Ga naar www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be. Geef in de rechterkolom je geboortejaar in en je ziet of jij dit jaar een uitnodiging ontvangt.

Maar er is meer. Sinds dit jaar kan je online je gegevens over de bevolkingsonderzoeken raadplegen. Als je verder klikt op ‘Lees meer’, kan je het gratis software-systeem ‘Patient Viewer’ downloaden. Je hebt een eID, kaartlezer en de pincode nodig. Patrick Martens: “Op een heel eenvoudige manier kan je dan zien wanneer je de laatste uitnodiging kreeg, wat het resultaat was en wanneer je een volgende uitnodiging krijgt. Ook huisartsen kunnen deze informatie van hun patiënten inzien (Vitalink).”

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie?

Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800/60.160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar

www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be.

terug naar alle nieuws