Gerecycleerd papier

Papier laten ophalen en recycleren is één ding, gerecycleerd papier ook effectief gebruiken is iets anders. Gerecycleerd papier maken heeft alleen zin als het daarna ook effectief gekocht en gebruikt wordt. Als papierverbruik onvermijdelijk is, probeer dan toch te kiezen voor het meest milieuvriendelijke papier. Kijk dan ook uit naar 100 % kringlooppapier, dat bovendien niet ontinkt, noch chloorgebleekt werd (TCF).

Opgelet: labels en termen vliegen in het rond, maar kunnen u ook op het verkeerde been zetten. Zo betekent de vermelding “houtvrij papier” niet dat u bomen spaart, integendeel: uit dit papier is de lignine verwijderd. Daardoor zijn er precies méér bomen nodig! Labels en termen zeggen dus in dit geval helaas niet alles … aparte milieucriteria des te meer: hou die dus in het oog en houd rekening met de toekomstige functie van uw papier.

Kringlooppapier herken je aan het kringlooplabel. Kijk uit naar de vermelding “recycled” of “gerecycleerd”.

Gebruik de achterkant van een blad als kladpapier, bv. voor notities, als boodschappenlijstje of als tekenpapier voor de kinderen.

Ook bij het printen kunt u dikwijls kladpapier hanteren, zeker wanneer het nog niet definitieve teksten of zaken voor persoonlijk gebruik betreft.

Nog beter natuurlijk is om niet te printen. Print enkel indien nodig. Korte stukken tekst kunnen zonder probleem van het scherm gelezen worden en digitaal klasseren is, o.a. met de opkomst van de cd-writer, geen probleem meer.

De meeste huidige kopieermachines kunnen probleemloos tweezijdig kopiëren. Recto-verso kopiëren is dan ook een belangrijke boodschap en waarschijnlijk vooral eenvoudig toepasbaar op het werk. En misschien kunt u uw pc-teksten wel tweezijdig afdrukken via de kopieermachine? Vraag het eens aan een handige pc-Harry in uw buurt.

Ook sommige printers kunnen recto-verso afdrukken. Overweeg bij de aankoop van een nieuwe printer zeker een dergelijk exemplaar. Doordat u hierdoor gemakkelijk papier kunt besparen, haalt u er op termijn zeker ook een economisch voordeel uit.

Meer informatie bij het milieuloket van de stad

Milieuloket

Markt 22
8957 Mesen
T 057 22 17 10
F 057 48 65 63
milieu.mesen@publilink.be