Waterbesparende tips

Elke druppel telt, waterbesparende tips voor in de tuin

Het voorjaar is extreem droog. Het neerslagtekort (regen minus verdamping) begint uitzonderlijk te worden. Tussen het moment dat er gezaaid is en nu, is er in West-Vlaanderen 95 liter water per vierkante meter te weinig gevallen. Het neerslagtekort volgt de lijn van het recordjaar 1976. Toen hield de droogte tot in het najaar aan. Hopelijk komt het niet zo ver. Een dergelijk tekort aan neerslag is voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk en wordt gewoonlijk pas aan het einde van de zomer gemeten.

Des te meer telt elke druppel!

Je vindt hier alvast een aantal tips om water te besparen in de tuin:

·        Opgevangen regenwater is ideaal om aan je planten te geven.

·        Geef niet te vlug water aan je planten in de tuin, doe dit alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag vijf minuutjes: de planten zullen dieper wortelen en zo minder gevoelig voor de droogte zijn.

·        Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herpakt dan je dacht. Door je gras in de tuin te maaien tot zo’n 3 cm hoogte, wordt je gras beter beschermd tegen droogte.

·        De grond opharken en hakken is even goed als twee keer water geven. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

·        Begiet op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.

Probeer zoveel mogelijk trottoir, oprit en paden schoon te vegen in plaats van ze met de tuinslang af te spuiten.

Meer informatie bij het milieuloket van de stad

Milieuloket

Markt 22
8957 Mesen
T 057 22 17 10
F 057 48 65 63
milieu.mesen@publilink.be