Composteren

Thuiscomposteren is en blijft een uiterst milieuvriendelijke manier van afval verwerken. Verkeerd composteren kan echter ook voor geurhinder zorgen. Nochtans kan dit gemakkelijk voorkomen worden. Onaangename geurstoffen zijn (bijna) altijd het gevolg van zuurstoftekort.

  • Zorg voor voldoende verluchting.
  • Het (tuin)afval moet zo vers mogelijk zijn.
  • Bij verwerking van grotere hoeveelheden fijn materiaal zoals gras moet dit opgemengd worden met voldoende structuurmateriaal.
  • Zet de compost regelmatig om.
  • Leg steviger materiaal onderaan de hoop of het vat, zodat de lucht er ook langsonder door kan.

Op de bodem van een bos vallen jaarlijks grote hoeveelheden bladeren, takjes, vruchten enz. Door de aanwezige wormen, schimmels en bacteriën worden al die takjes en twijgen langzaam afgebroken tot humus. Een soortgelijk proces is compostering. De afbraak van het materiaal gebeurt hier wel in grote hopen op de compostwerf. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt, is het ingezamelde groen en GFT-afval van veel gezinnen. Na de verwerking krijgt men een ideaal product om de bodem weer in evenwicht te brengen en gezond te maken. Het kan zowel gebruikt worden voor de tuin als in de landbouw. Compost die u in tuincentra of in bloemenwinkels kunt kopen is van steeds betere kwaliteit. Anders dan voorgaande jaren gelden nu strenge regels voor de kwaliteit van compost.

Compost moet een kwaliteitsproduct zijn en daarom trekt VLACO sinds jaren aan de kar om de integrale kwaliteitsbewaking bij alle compostproducenten ingang te laten vinden. Kwaliteitscompost krijgt het VLACO-label van OVAM. De stad koopt ook compost aan met het VLACO-label en geeft hiermee het goede voorbeeld.

Composteren kunt u ook zelf doen. U start het best in het voorjaar, de zomer of de herfst. Door te composteren slaat u twee vliegen in één klap, u houdt de afvalstroom in toom en compost gemend met wat aarde of grond levert u een goeie potgrond of tuinaarde op, om uw struiken en planten te verwennen. Op www.vlaco.be vindt u meer informatie over composteren, thuis composteren, compostmeesters en het gebruik van compost in uw tuin.

Voor meer informatie over thuiscomposteren kunt u terecht op de website van Vlaco (www.vlaco.be) of bij het milieuloket van de stad

Milieuloket

Markt 22
8957 Mesen
T 057 22 17 10
F 057 48 65 63
milieu.mesen@publilink.be