Bacterievuur

Bacterievuur is een plantenziekte, die vooral planten van de Rozenfamilie treft.  De bekendste zijn Meidoorn (Crataegus), Peer (Pyrus), Appel, (Malus), Dwergmispel, (Cotoneaster), Vuurdoorn, (Pyracantha), Kweepeer, (Cydonia), Meelbes / lijsterbes, (Sorbus) en Krentenboompje, (Amelanchier)

Bacterievuur bezorgt vooral fruitkwekers (peer, maar ook appel) kopzorgen. Maar ook U bent (misschien) betrokken partij.  Vele sierstruiken zijn immers ook gevoelig voor de ziekte.  Ook tuinen kunnen dus ‘geïnfecteerd’ zijn, en op die manier ook een mogelijke bron van nieuwe infectie. 

De eerste vraag die U zich moet stellen is of er in uw tuin bacterievuurgevoelige planten staan. Is het antwoord ‘ja’, geen paniek, de plant is niet noodzakelijk geïnfecteerd.  Hou ze echter wel extra in het snotje!  Dé maanden waarin de ziekte in de regel toeslaat zijn mei/juni.  Hét meest typerende ziektebeeld is de bruin-, zwartverkleuring van de bloesems, vruchten, bladeren en jonge twijgen (als door ‘vuur verschroeid’).  Twijgen en bladeren krullen daarbij ook typisch om.

Denk je de ziekte vast te stellen?

  • Genezing van de ziekte met chemische middelen (antibiotica) is niet mogelijk!!  Laat U op dat vlak niets wijsmaken …
  • Snoei zieke plantendelen weg, tot minstens 50 cm (!) onder de zichtbare aantasting, rooi de aangetaste plant desnoods helemaal!
  • Vernietig het weggesnoeide of gerooide hout, het liefst door verbranding (doe dit zelf, als het wettelijk is toegestaan, of voer de plantenresten af naar de verbrandingsoven, niet om te composteren, maar om te verbranden!)

Onthoud bij bacterievuur : zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

Terwijl je met dit alles bezig bent, let je erop dat je tijdens je werken de ziekte niet verder verspreid

  • vermijd contact tussen gezond en weggesnoeid hout
  • zorg dat je met je handen niet constant vergrijpt van geïnfecteerd naar gezond hout.
  • pak weggesnoeide takken goed in
  • Ontsmet je snoeimes tussen twee knippen door (Dettol heeft bijvoorbeeld kiemdodende werking)

Wil je meer weten en leren, er bestaat een folder die het verhaal in meer detail vertelt met goed foto-materiaal van zowel de waardplanten als de ziektebeelden. Vraag de folder op bij het milieuloket van de stad of surf naar www.bacterievuur.be . Op deze site kun je ook te weten komen of jij dichtbij een professionele fruitkweker woont, waardoor verhoogde aandacht van jouw kant nog méér aangewezen is …

Milieuloket

Markt 22
8957 Mesen
T 057 22 17 10
F 057 48 65 63
milieu.mesen@publilink.be