Plant van hier

Plant van Hier is een nieuw synoniem voor autochtone bomen en struiken, ook wel oorspronkelijk inheems genoemd. Een autochtone boom of struik is een concrete boom/struik wiens voorouders altijd al in onze regio voorkwamen sinds hun kolonisatie na de laatste ijstijd. Het is dus per definitie een inheemse soort. Maar, een zomereik afkomstig uit de Balkan is niet autochtoon in de Vlaamse Ardennen, hoewel de soort zomereik inheems is in Vlaanderen. Het begrip autochtoon wordt dus niet op soortniveau gedefinieerd: het gaat altijd over een individu of een populatie.

Kortom, Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken. Je zou denken dat al ons groen bestaat uit zulk een planten maar …

Door onderzoek weten we dat maar 5% van ons groen nog écht Plant van Hier is. Dit komt door de goedkope import van plantmateriaal uit landen zoals Italië en Polen. Om onze Planten van Hier alle kansen te geven om hun natuurlijk leefgebied opnieuw te veroveren, is het label Plant van Hier in het leven geroepen door de Limburgse regionale landschappen.

De zaden worden ten velde geoogst op geselecteerde bomen en struiken die hier al generaties lang staan. Planten van Hier worden met de grootste zorg opgekweekt. De kweker kijkt erop toe dat planten uit verschillende streken niet met elkaar gemengd worden. Nakomelingen uit de zandstreek kunnen dus daar terug aangeplant worden.

Plant van Hier kan rechtstreeks bij de kweker aangekocht worden. Maar ook tuincentra en natuur- en milieuorganisaties hebben Planten van Hier opgenomen in hun assortiment. De verkoper kan je vertellen van waar de planten afkomstig zijn en waar je ze dus het best aanplant.

Het plantmateriaal wordt vanaf de oogst tot en met de handel nauwgezet gecontroleerd. Oogstteams, kwekers en handelaars registreren hun handelingen en regelmatig krijgen de bedrijven een doorlichting. Zo waarborgen we de kwaliteit van het label Plant van Hier.

Meer informatie bij het milieuloket of op de website: http://www.plantvanhier.be

Milieuloket

Markt 22
8957 Mesen
T 057 22 17 10
F 057 48 65 63
milieu.mesen@publilink.be