Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk is de oppervlakte aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, stad of land. De ecologische voetafdruk wordt uitgedrukt in hectaren van het aardoppervlak. Voor alles wat we consumeren en produceren is er grondoppervlakte nodig: om te wonen, de fietspaden, het speelplein, de akkers waar ons voedsel wordt geteeld, de grond waarin aardolie zit waarmee onze energie wordt gemaakt, enz.

Rekening houdend met de huidige wereldbevolking van 6,3 miljard mensen en waarbij we 12% van de aarde willen reserveren voor behoud van biodiversiteit, 10% van het land (woestijnen,… ) en 67% (diepzee, ijskap,… ) van de zeeën niet productief is, blijkt dat wij per persoon over ongeveer 1,6 hectare beschikken om van te leven. Dit is de eerlijke verdeling van de ecologische productieve oppervlakte over alle mensen op aarde.

De gemiddelde wereldburger heeft nu een voetafdruk van ongeveer 2,3 ha. Dat is 43% meer dan er beschikbaar is, wat betekent dat de natuurlijke rijkdommen sneller worden verbruikt dan het zich kan herstellen. De gemiddelde Indiër gebruikt 0.8 ha en de gemiddelde Noord-Amerikaan 9.6 ha. De voetafdruk van de gemiddelde Belg is 4,9 ha. Als iedereen leeft zoals wij hebben we 3 planeten nodig.

Bereken zelf je eigen voetafdruk op ecolife. Op http://www.wwf-footprint.be/nl/ staan tips over hoe je je voetafdruk kan verkleinen.

Meer informatie bij het milieuloket

Milieuloket

Markt 22
8957 Mesen
T 057 22 17 10
F 057 48 65 63
milieu.mesen@publilink.be