Thuiscomposteren

Thuiscomposteren is de beste manier om tuinafval te voorkomen. Je verwerkt zelf je tuinafval tot een voedingsstof en bodemverbeteraar. En je kan iedereen die een beetje groententuin heeft gerust vragen hoe goed pompoenen, tomaten en andere groenten wel groeien vanboven op de composthoop. Om het thuiscomposteren te stimuleren, bieden we ook een aantal hulpmiddelen en campagnes aan.

De composthoop.

Hiervoor heb je alleen ruimte voor nodig. Als je een behoorlijk grote tuin hebt en nogal wat tuinafval, is een composthoop de gemakkelijkste oplossing. Ook voor een groententuin kan dit zeer interessant zijn. respecteer wel de algemene regels rond het evenwicht van groene en bruine, droge en natte materialen in de hoop (maak er bijvoorbeeld geen grashoop van). Anders krijg je een stinkende, rotte hoop afval. Dit levert geen goede compost op en kan hinder bij de buren veroorzaken.

De compostbak

Een compostbak is ongeveer één kubieke meter groot en kan je zelf maken. Bijvoorbeeld met oude paletten. Bij IVVO en in het stadhuis kan je ook een zelfbouwpakket in gerecycleerd kunststof aankopen.

Meer info kan verkregen worden bij de intergemeentelijke milieuambtenaar of bij IVVO.

Het compostvat

Een compostvat is geschikt voor een doorsnee stadstuin. Het neemt weinig plaats in de tuin in beslag en heeft een relatief grote inhoud.

Meer informatie bij het milieuloket van de stad of bij IVVO.

Milieuloket

Markt 22
8957 Mesen
T 057 22 17 10
F 057 48 65 63
milieu.mesen@publilink.be